Wat is het verschil in werking tussen verschillende mondneusmaskers.

Mondmaskers in het openbaar wordt een steeds bekender beeld. De voorspellingen voor een 2e Coronagolf is steeds meer een besproken onderwerp.

Men wilt zichzelf door het dragen van mondmaskers beschermen en niet alleen tijdens het reizen, maar ook tijdens boodschappen doen, shoppen etc.

Maar wat is nu daadwerkelijk de werking van de verschillende soorten maskers en draagt u wel het juiste mondmasker, voor de bescherming die u uzelf  wilt bieden?

Het assortiment mondneusmaskers van Maskerland zijn: de 3-laags niet medische mondmaskers, de 2R Chirurgische mondmaskers, de KN95 niet-medische mondkapjes en de FFP2 medische mondkapjes.

Hieronder volgt uitleg over de werking van de verschillende soorten mondmaskers en mondkapjes.

 

Niet-medisch mondneusmasker:

Dit zijn de maskers die de Nederlandse overheid adviseert te gebruiken in het ov of tijdens het reizen.

Deze maskers hebben geen officiële aanduidingen en hebben ook geen CE-keurmerk en dus geen wettelijk bepaalde norm, betreft de mate van bescherming die het biedt en de kwaliteit van de maskers.

Met een niet-medisch mondmasker beschermt niet uzelf, maar kan de mensen rondom u heen en het dragen van de maskers biedt alleen bescherming als de mensen om u heen, ook een mondmasker dragen.

Vanwege het ontbreken een wettelijke kwaliteitsnorm, zijn er veel verschillende soorten kwaliteit mondmaskers op de markt verkrijgbaar.

 Maskerland biedt u alleen maskers van de beste kwaliteit.

Onze niet-medische mondneusmaskers zijn 3 laags met een BFE ( Bacteriële Filter Efficiency) van 95% en zijn geproduceerd volgens de Productiestandaard: GB/T 32610-2016. 

 

2R Chirurgische mondneusmaskers:

De 2R Chirurgische mondneusmaskers zijn medische hulpmiddelen die zorgverleners dragen tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten. Ze beschermen de patiënt of cliënt tegen micro-organismen die van de zorgverlener af komen.

Hoewel de maskers door zorgverleners worden gebruikt, bieden ook deze maskers de drager geen bescherming tegen virussen van buitenaf. Dat komt doordat deeltjes uit de lucht via de zijkanten van het masker toch naar binnen kunnen komen.

De 2R maskers moeten wel aan bepaalde wettelijke normen voldoen. Er staat een CE-markering op. De maskers worden getoetst op basis van de norm NEN-EN 14683 en moeten voldoen aan de Europese richtlijn voor medische hulpmiddelen (Richtlijn 93/42/EEG of Verordening (EU) 2017/745).

De 2R mondneusmaskers van Maskerland komen met de volgende documenten:

 • ISO13485 certificaat
 • Nelson testrapport BFE
 • Nelson testrapport PFE
 • Nelson testrapport Synthetic Blood Penetration Resistance
 • Nelson testrapport Delta P
 • Conformiteitsverklaring

 

FFP2 Mondneuskapje:


De FFP2 mondneuskapjes behoren tot de persoonlijke beschermingsmiddelen en worden voor medische doeleinden gebruikt. Deze mondkapjes beschermen de gebruiker tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen) die via de lucht verspreid kunnen worden. Deze mondneusmaskers moeten volledig op het gezicht aansluiten.

De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen. Met de FFP2 mondkapjes is dit 94%. De mondkapjes moeten aan wettelijke normen voldoen. Er staat een CE-markering op. De mondkapjes worden getoetst op basis van de norm NEN-EN 149 +A1 en moeten voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke beschermingsmiddelen (EC 2016/425).

De FFP2 Ivrou mondneuskapjes van maskerland komen met de volgende documenten:

 • CE Certificering/Productiestandaard EN149:2001 en A1:2009
 • EU type test certificaat
 • Dektra test certificaat
 • BSI certificaat
 • conformiteitsverklaring

 Notified Body Nummer 2163

 

KN95 Mondneuskapje zonder ventiel:

De KN95 typering is de Chinese kwaliteitsnorm vergelijkbaar met onze FFP2 mondneuskapjes. Door de tekorten aan FFP2 mondkapjes die voorgaand heersten tijdens de eerste Corona golf, werden de KN95 mondkapjes dan ook toegestaan door de Nederlandse overheid, om gebruikt te worden door onze medici.

Hoewel de normen van de KN95 overeenkomen met de FFP2, hebben deze kapjes geen CE-markering en vallen niet onder de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn hierbij officieel niet-medisch.

Waar de niet-medische 3-laags mondmaskers u niet beschermen tegen virussen van buitenaf, hebben de KN95 mondkapjes deze werking wel. Gezien de KN95 mondkapjes de naam niet-medisch dragen, bent u er vrij in deze te dragen in openbare gelegenheden, om uzelf te beschermen tegen virussen van buitenaf.

De werking van de KN-95 mondkapjes van maskerland komt overeen met mondkapjes van het type FFP2 en komen met de volgende documenten:

 • Certificaat GB2626-2006
 • Testrapport EN149:FFP2
 • Conformiteitsverklaring

 

Zodra u dus KN95 aanschaft bij Maskerland kunt u ervan uitgaan dat u voldoende beschermd bent, desondanks deze maskers geen FFP2 aanduiding hebben.

Als u toch liever mondkapjes prefereert, die een CE-markering dragen, kunt u in onze webshop de FFP2 Ivrou mondkapjes aanschaffen.